Image
Call Us Now: +33 6 44 67 47 39
40-årig kvinna Greklands rikaste rederiägare

40-årig kvinna Greklands rikaste rederiägare

Angelicoussis Shipping Group är ett av världens största familjekontrollerade rederier, och ägaren är en kvinna. Hon är rikast av alla grekiska rederiägare.

En 40-årig kvinna är rikast av alla rika rederiägare i Grekland. Maria Angelicoussis är tredje generationen som leder familjens Angelicoussis Shipping Group, ett av de ett av de största familjeägda rederierna i världen.

Greklands näst rikaste kvinna

Under de senaste åren har fartygsvärderingarna rusat i höjden, och det har också inneburit att Maria Angelicoussis förmögenhet ökat, enligt Bloomberg.

Enligt Bloomberg Billionaires Index är den grekiska rederidrottningen värd inte mindre än 5,3 miljarder dollar (55,6 miljarder kronor), och gör henne till en av världens rikaste kvinnor.

Det gör henne inte till Greklands rikaste kvinna – den platsen har bankarvtagerskan Vicky Safra.

Mansdominerad bransch

Maria Angelicoussis tog över rodret för rederiet efter sin far John, som avled 2021, 72 år gammal.

Rederibranschen har alltid setts som en bransch för män

Hon är en av en liten men växande grupp mäktiga kvinnor i rederibranschen, en bransch som länge varit dominerad av machomän, med rederiägare som Aristoteles Onassis och Stavros Niarchos som urtyp.

En av två kvinnliga rederiägare

”Rederibranschen har alltid setts som en bransch för män, men om man ser sig omkring i dag slås man av hur många kvinnor som finns på höga positioner eller är på väg mot höga positioner”, säger Nigel Lowry, Atenkorrespondent för Lloyd’s List.

I dag kan man hitta en kvinna på ledarpositionen i två av Greklands största rederier. Förutom Maria Angelicoussis finns Angeliki Frangou, vd för Navios Maritime Holdings.

Började som läkare

Maria Angelicoussis är enda barnet, men det innebar inte att det var en självklarhet att hon skulle ta över familjeföretaget.

Hon utbildade sig till läkare vid Cambridge, och arbetade inom brittiska NHS tills hennes far lockade henne tillbaka till Grekland.

Tog över mitt i krisen

2008 drabbades rederibranschen av finanskrisen efter Lehman Brothers-kollapsen, och Greklands utlandsskulder förvärrade krisen.

John Angelicoussis lyckades styra sitt företag igenom krisen, och dottern Maria fick ”den bästa läraren” enligt Nigel Lowry.

40-årig kvinna Greklands rikaste rederiägare
Maria Angelicoussis tog över familjerederiet när fadern John avled 2021. Foto: TT

När Angelicoussis den äldre fick en hjärtinfarkt 2021 blev dottern vd, och hans död några veckor senare kom som en chock för Maria.

”På rätt köl”

Samtidigt som hon sörjde sin far tvingades hon hantera följderna av pandemin, och senare Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

”Hon hanterade det med extremt fast hand”, säger Nigel Lowry. ”Hon verkar verkligen vara på rätt köl.”

Läs även: Erdogan till Grekland: ”Galna turkar marschera” [Dagens PS]

Läs även: Megabonus: Storbolagets anställda får fyra årslöner [Dagens PS]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.